Ποιοτική Κατάταξη Ελαιόλαδου
Η αξιολόγηση της ποιότητας του παρθένου ελαιόλαδου και η κατάταξη του σε ποιοτικές κατηγορίες γίνεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με βάση τα παρακάτω κριτήρια:
- Ελεύθερη οξύτητα
- Αριθμός υπεροξειδίων
- Απορρόφηση στο υπεριώδες
- Οργανοληπτική αξιολόγηση
|
|
Η αξιολόγηση των τριών πρώτων κριτηρίων γίνεται με αναλυτικές εργαστηριακές διαδικασίες ενώ των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών γίνεται υποκειμενικά από ειδικά επιλεγμένους και εκπαιδευμένους δοκιμαστές (γευσιγνώστες).
Με βάση τα παραπάνω κριτήρια η κοινοτική και εθνική νομοθεσία έχει καθορίσει τις παρακάτω ποιότητες:
- Εξαιρετικό ή Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.8%. Είναι ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Έχει τέλειο άρωμα και γεύση.
- Παρθένο Ελαιόλαδο
Η οξύτητά του κυμαίνεται έως 2%.Είναι φυσικό ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Έχει καλή γεύση.
- Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα
Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα εξευγενισμένων και παρθένων ελαιολάδων και συνήθως στερείται ισχυρής γεύσης.
- Πυρηνέλαιο
Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα από εξευγενισμένα πυρηνέλαια και πιθανώς παρθένα ελαιόλαδα. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση, συνιστάται καλύτερα για μαγείρεμα.
- Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο
Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.3%. Είναι ελαιόλαδο που προκύπτει απ” τον εξευγενισμό κατώτερων, ακατάλληλων προς κατανάλωση παρθένων ελαιολάδων. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση αλλά καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο για μαγείρεμα.
- Ελαιόλαδο Λαμπάντε