Ποιοτική Κατάταξη Ελαιόλαδου

Η αξιολόγηση της ποιότητας του παρθένου ελαιόλαδου και η κατάταξη του σε ποιοτικές κατηγορίες γίνεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, με βάση τα  παρακάτω κριτήρια:

  • Ελεύθερη οξύτητα
  • Αριθμός υπεροξειδίων
  • Απορρόφηση στο υπεριώδες
  • Οργανοληπτική αξιολόγηση
test6

Η αξιολόγηση των τριών πρώτων κριτηρίων γίνεται με αναλυτικές εργαστηριακές διαδικασίες ενώ των οργανοληπτικών χαρακτηριστικών γίνεται υποκειμενικά από ειδικά επιλεγμένους και εκπαιδευμένους δοκιμαστές (γευσιγνώστες).

Με βάση τα παραπάνω κριτήρια η κοινοτική και εθνική νομοθεσία έχει καθορίσει τις παρακάτω ποιότητες:

  • Εξαιρετικό ή Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο
    Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.8%. Είναι ελαιόλαδο ανώτερης κατηγορίας που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Έχει τέλειο άρωμα και γεύση.
  • Παρθένο Ελαιόλαδο
    Η οξύτητά του κυμαίνεται έως 2%.Είναι φυσικό ελαιόλαδο που παράγεται απευθείας από ελιές και μόνο με μηχανικές μεθόδους. Έχει καλή γεύση.
  • Ελαιόλαδο αποτελούμενο από εξευγενισμένα και παρθένα ελαιόλαδα
    Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα εξευγενισμένων και παρθένων ελαιολάδων και συνήθως στερείται ισχυρής γεύσης.
  • Πυρηνέλαιο
    Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 1%. Είναι μίγμα από εξευγενισμένα πυρηνέλαια και πιθανώς παρθένα ελαιόλαδα. Είναι κατάλληλο για κατανάλωση, συνιστάται καλύτερα  για μαγείρεμα.
  • Εξευγενισμένο ή ραφιναρισμένο ελαιόλαδο
    Η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0.3%. Είναι ελαιόλαδο που προκύπτει απ” τον εξευγενισμό κατώτερων, ακατάλληλων προς κατανάλωση παρθένων ελαιολάδων. Είναι  κατάλληλο για κατανάλωση αλλά καλύτερα να χρησιμοποιείται μόνο για μαγείρεμα.
  • Ελαιόλαδο Λαμπάντε